Budapest - Bamako Rally 2022 - Elökészületek

2007 ben, 19 évesen az imádott Zastavámat hajtottam még amikor egyik este a Napló hírműsorban egy tudósításra lettem figyelmes egy örült Rallyról ahol a legkülönfélébb fazonok komoly gépekkel és válogatott romhalmazokkal vágnak neki az akkor még átlag magyar számára teljesen ismeretlen Afrikának. Akkor hirtelen azt gondoltam ennél nagyobb királyság nincs is. Azóta is kitörölhetetlen és magas prioritású tétele bakancslistámnak a rallyra való benevezés. Persze eleinte egy felfoghatatlanul távolinak tűnő dolog volt ez, de az évek során egyre nagyobb beleéléssel és elhatározással hangzott el a számból minden évben a "jövőre már kajak indulni kéne" szöveg a haveroknak. 

Természetesen ez egy mind anyagilag, mind emberileg egy elég nagy kihívás, ezért egy kisebb falattal kezdtem, és 2016 ban végig mentem Ádám barátommal a Caucasian Challenge-n, és el is vittük a legnagyobb romhalmaznak járó díjat. Ugyanis akkor egy 33 éves 3 hengeres kis Subaruval vágtunk neki amely már sajnos az induláskor nem igazán volt a helyzet magaslatán, mondhatni bontóérett volt erősen. Münchentöl indulva egész Teheránig sikerült akkor eljutnom keresztül 10 országon és a Kaukázus vadregényes tájain. 
Ezekről a kalandokról lejjebb olvashatsz a korábbi blogbejegyzéseimben. 

14 év telt el azóta az ominózus tévériport óta és ´végre úgy tűnik hogy 2022 lesz az az év amikor ténylegesen beülünk barátnőmmel  egy kellően autentikus öreg bakelitkormány mögé és Nyugat / Délnyugat irányba fordítjuk tekintetünket. nekivágok az ismeretlennek.

A VERDA:

A választásom több szempontot mérlegelve miszerint
- legyen Volkswagen (VW B*zi vagyok)
- Legyen nosztalgiaértéke (volt már egyes golfingerem imádtam)
- Legyen elpusztíthatatlan, fogyasszon keveset (igen ha az ember 18 ezer km-t készül megtenni ez is szempont.) Legyen könnyen szerelhető 
- Lehessen benne aludni kényelmesen
- Legyen könnyű de bírja a terhelést. 

Minden szempont alapján (+ Bamakot megjárt teherautó szaktekintély Feri barátom ajánlása alapján) az ideális választás egy 33 éves első generációs Caddy, akkori nevén 14d. 1.6 örvénykamrás szívódízel, full fapad de annyira hogy még szivargyújtó sincs benne. 

Túl sok módosítást sem az anyagiak miatt sem amiatt nem tervezek rajta, mert szeretném megőrizni a nosztalgkius jellegét. Minden korhű marad rajta. 

A kopóalkatrészeket cseréljük le, egy szivargyújtót és egy klasszikus korabeli hella ködlámpát szerelünk fel. Egy szintén korhű Thule tetöcsomira egy tető kosár került fel. Ezenkívül kap 4 darab terepgumit valamint egy CB Rádió antennával kerül majd beépítésre Vadász Zsolti és Horváth Mátyás barátaim jóvoltából. 

Hátra behajítok egy méretre fürészelt kukázott ágyrácsot matraccal ami a fekhely lesz, alatta pedig bár tejesládában lesznek a cuccok.


Egyenlőre itt tartunk, a nevezés természetesen megvan, minden díj befizetve, kompjegy megvéve, az oltások nagy része beadatva a többi hamarosan. Szabadság kivéve, nincs már sok idö de nem állunk rosszul az egyetlen bibi a covid. Ami miatt egyre inkább zárnak a határok ami Afrikában hatványozottan szar, jelenleg a kompközlekedés Spanyolország és Marokkó közt teljesen le van állítva, így az eddig megszokott rövid Tarifa - Tanger komp a Gibraltári szorosnál nem is opció. Franciaország vagy Olaszország maradt, bár most Franciaországból is szüneteltetik a turistaforgalmat - remélhetőleg nagyon rövid ideig- oda vettünk jegyet. 

Folyt. köv :) 

Ha támogatnátok reklámfelületért cserébe; Katt ide: Szponzoráció

Write a comment

Comments: 0