Világjárás autóval - Alap tudnivalók

A Kaukázus hegyei közt
A Kaukázus hegyei közt

Nos, ugyan vége az első utamnak, de ígértem egy cikket az autóval utazás rejtelmeiről.

 

Először is lássuk az előnyöket; Miért is érdemes autóval nekivágni a világnak?

 

Bárhol a világon megvan a saját kis komfortzónád.

Biztonságérzetet ad és enyhíti a honvágyad. Kéznél vannak a zenéid, a cuccaid, és bárhol, bármilyen körülmények közt le tudsz dőlni, pihenni, olvasni, kajálni, anélkül, hogy bárki zavarna, akár egy nyüzsgő, nagyváros közepén, akár viharban a semmi szélén.

 

Maximálisan szabad vagy.

Nem vagy menetrendekhez kötve, nem kell állva utazni, nyomorogni, sorban állni, folyamatosan busz és vonat járatokat keresni. Akkor indulsz és olyan tempóban és olyan útvonalon haladsz, ahogy szeretnéd. Ott állsz meg pihenni, vagy nézelődni ahol akarsz, és bármikor tehetsz egy kis kitérőt, ha van valami érdekes a közelben. Olyan helyekre is eljuthatsz, ahol nem jár tömegközlekedés, sőt egy jó terepjáróval oda is ahol még autó sem.

 

Megspórolhatsz rengeteg pénzt kocsiban éjszakázással.

A legtöbb országban senkit nem érdekel, ha a kocsidban alszol. Nyugat Európában a legtöbb helyen nem megengedett, de túl sokat nem kockáztatsz, a lebukás esélye kicsi, ha sötétítettek az ablakaid, akkor meg nulla. Ehhez persze kényelmes alvóhelyet kell kialakítani a kocsiban, nekem a Justyban elég határeset volt. Kombit, kisbuszt vagy terepjárót válassz, azokban a hátsó ülések ledöntésével / likvidálásával elegendő alvóhely nyerhető akár 3 személy számára is. Hideg helyen nem árt, ha van állófűtés, de általában elég a hálózsák is. Ha van tetőablak, az leegyszerűsíti a biztonságos szellőztetést. Egy megfelelő méretű 12V kompresszoros matrac tökéletes, pár perc alatt kész az ágy és reggel leengedhető, semekkora helyet nem foglal.

 

Nagyon kényelmes.

Ha hosszú útra készülsz, és sok helyet szeretnél bejárni, akkor relatív azért sok cuccot kell magaddal vinned. Ezt mind hátizsákokban és bőröndökben végighurcolni városokon, tömött buszokon, vonatokon, 40 fokban, égető napon nem túl kellemes. A kevésbé értékes cuccokat mindig a kocsiban hagyhatod elrejtve, így elég egy kis táska, ha a városba mész, útközben pedig csak kikönyökölsz az ablakon, hátradőlsz és élvezed a zenét és a panorámát. Nem egy kategória egy harmadik világbeli helyközi buszjárattal.

Ádámmal a Sevani tó partján éjszakáztunk az Örmény hegyekben.
Ádámmal a Sevani tó partján éjszakáztunk az Örmény hegyekben.

 Na, most, miután rábeszéltelek lássuk mire is kell készülni, mert azért nem olyan egyszerű ez, mint aminek látszik.

 

Milyen autóval induljunk útnak?

 

Nehéz kérdés, mert nagyon sok szempontot kell figyelembe venni.

Ami mindenképp fontos, minden esetben, hogy saját neveden legyen. Így is nagyon komplikált sok helyen a határátlépés ne lehetetlenítsd el.

Hányan utaztok együtt, és alszotok-e a kocsiban? Minél többen mentek annál alacsonyabbak a költségek. Tegyük fel, hogy mint az én esetemben is, két személy indul útnak egy autóval.

Az én kis Subarum poénnak jó volt, de hosszú távon nem kényelmes ennyire kicsi autóval ilyen nagy távot megtenni. Ha ketten kényelmesen akartok aludni is benne, akkor kombi legyen.

Ha csak oda útra kell a kocsi, mint nekem akkor értelemszerűen minél olcsóbb autó legyen, mert a vételár az bukta. Sokan figyelmeztettek, hogy ennyire régi (32 év) ilyen kis ronccsal lehetetlen végigmenni, vegyél strapabíró autót, mindenképp terepjárót, vigyél egy fél autót magaddal alkatrésznek, stb. Jelentem felesleges a nagy felkészülés. Nagyon szemét minőségű utakon is mentünk, kisebb vízmosásokon keltünk át, némi homok, sár stb. Az összkerékhajtás sem lett volna szükséges, a pót kannákat sosem használtuk, a pótkerekekre sem volt végül szükség persze azért egyet vigyél, ami gyárilag is van hozzá, de négyet felesleges. Ha nem offoradozni mész kifejezetten, hanem eljutni helyekre kijelölt utakon, még ha azok nagyon rossz minőségűek is, teljesen jó bármilyen autó szinte. Amivel Magyarországon el lehet járkálni, azzal máshol is.

Ha vissza is jössz vele és hosszú távra keresel, expedíciós autót olvass el erről szóló szakirodalmakat, több száz oldalt lehet írni a megfelelő autó kiválasztásáról és felkészítéséről, én a későbbiekben egy Pathfindert tervezek erre a célra.

 

Folytassuk a gondolatmenetet az olcsó autóval, amit nem sajnál az ember szétvágni egy ilyen úton.

Fontos, hogy legyen alkatrész ellátottsága az országokban amerre mész, és ismerjék a szerelők. Legyen minél egyszerűbb és általánosabb technika alatta. Ha keletre indulunk, akkor az Orosz autókkal Kína határáig mindenhol elboldogulsz. Japánnal és régi némettel pedig bárhol a világon. A régi szívómotoros Mercedeseket mindenhol hajtják Szibériától Afrikáig. Egy két kivételes ország van, mint pl. Irán és Kína ahol leginkább belpiacos autók vannak, de ezek is általában koppintott, vagy megvett licenszei régi Európai és Japán márkáknak, így kis utánajárással ott sem lesz gond.

 

Ami fontos még, az állapot. Készítsük fel az autót annyira, hogy kibírja az általunk kiszámolt utat, rossz utakon és rossz üzemanyaggal is. Ennél több nem kell, felesleges pénzszórás minden magasítás, gallyrács, csörlő, és társai. Ha nagyon hasznosat akarsz tenni házilag, hegessz neki egy kartervédőt maximum. Ha nem versenyre megyünk, nem időre megyünk, és nem kell nyomni neki, mint az állat, akkor ki fogja bírni, és ha valami tönkremegy, az sem baj, van idő megjavítani, tőlünk keletre a szerviz amúgyis szinte ingyen van.

 

Szubjektív véleményem szerint a legolcsóbban beszerezhető, használható autók ilyen célra a következők:

Lada Niva, Opel Frontera, Opel Astra kombi, Régi Passat kombi szívó motorral, Régi kombi Mercik szívó dízel motorral, Toyota Corolla kombi, T3 mas Transporter, stb.

Egy jó W123-massal a világ végéig el lehet menni és vissza.
Egy jó W123-massal a világ végéig el lehet menni és vissza.

Határátlépés:

 

A legtöbb országba be tudsz menni minden további nélkül, bizonyos helyekre szükséges a Carnet de Passage Vámdokumentum megléte. Az alábbi térképen láthatod hova kell, és hova nem. Ahol azt sem fogadják el, oda vagy egyáltalán nem, vagy csak nagyon komoly és költséges bürokrácia árán juthatsz be. Mindenképp tájékozódj a beutazási feltételekről indulás előtt.

 

A Carnet de Passage sajnos „mily meglepetés” Magyarországon egyáltalán nem szerezhető be. A legtöbb európai országban igen, viszont ott általában helyi rendszámos autóval kell, rendelkezz, ahhoz pedig ottani lakcím kell. Ez már elég komplikált így, nagyon sok utánajárásomba és nyomozásomba telt mire nagyjából átláttam a dolgokat. Ha amúgy is valamelyik Nyugat-európai országban élsz, akkor egyszerű ott igényelned ottani autóra, de borzasztó magas a kaució, amit csak akkor kapsz vissza, ha minden olyan országból kijuttattad az autót, ahol Carnet kellett a belépéshez. A német ADAC nál pl. legkevesebb 7500€ de általában az autó értékének a másfélszerese, viszont ők magyar rendszámos autóra is adnak ki. A kauciós táblázatot lent láthatod.

 

Mindenképp tájékozódj az országodban, hogyan megy az autó kivonása, ugyanis ha nem hozod vissza, nem kellene, hogy örökre a neveden maradjon. A legtöbb nyugat Európai országban semmiből nem áll, Magyarországon viszont lehetetlen, ha nincs adásvételid, bontási igazolásod, vagy papírod arról, hogy ellopták.

 

Én a következő megoldást találtam: Szlovákiában, a Szlovák autóklub, az SATC állít ki magyar rendszámos autóra is Carnetet, az ára 120 € körül mozog, a kaució az autó árának a másfélszerese, de nincs minimum, tehát az én 400 € értékű Subarumra csak 600€ volt a kaució. Ez már teljesen vállalható. Az SATC-nél keresd Mr. Peter Pokorny -t. Alább letöltheted az igénylési formanyomtatványt, amelyet a rajta levő e-mail címre továbbíts az árajánlatért.

 

 

Tipp: Magyarországon vásárolt autóra, amit külföldre exportálsz, vagy külföldön vásárolt, de Magyarországon még nem forgalomba helyezett autóra kiválthatsz Z rendszámot is, (ezt szerintem senki sem tudja) Ami ugyan csak 30 napig érvényes biztosításilag, de ezzel nem kell többet bajlódnod sem a kivonással, sem a biztosítás lemondásával. A legtöbb országban nem kérik a biztosításodat, nekem Törökország kivételével sehol nem kérték el, sem Örményországban, sem Grúziában, sem Iránban. Szerintem úgysem mennél sokra vele, és Irántól keletre már amúgy sem érvényes, hiába fizeted. Szóval ez is egy opció lehet. Részleteket itt olvashatod:

  1. Belföldön vásárolt jármű kivitelére Z rendszám adható ki
  2. Magyar rendszámmal rendelkező jármű forgalomból történő átmeneti kivonását kell kérni járműnyilvántartásból külföldre történő értékesítés miatt egy adás-vételiszerződéssel vagy számlával
  3. Magyarországon nem forgalomba helyezett, de Magyarországon külföldre tovább értékesített gépjárművekre is kiválható. Érvényes hatósági engedély nélkül Magyarországon tartózkodó gépjármű reexportjára (kötelezően benyújtandó a külföldi forgalmi engedély illetve kétnyelvű adásvételi szerződés)
  4. Magyarországon még forgalomba nem helyezett új gépjármű külföldre viteléhez, valamint 30 napos érvényességi idején belüli visszahozatalához adható ki a jármű tulajdonjogának igazolását követően. (járműkisérőlap illetve COC papír szükségeltetik)
  5. Külföldi állampolgárok igényelhetik kizárólag vagy olyan magyar állampolgárok, akinek nincs magyar bejelentett lakcíme vagy tartósan külföldön élő magyar állampolgárok, akik rendelkeznek külföldi okmányokkal (külföldi személyi igazolvány, külföldi útlevél, külföldi fényképes igazolvány pl.: jogosítvány) Külföldi cég is igényelheti, de kötelezően benyújtandó a hatóság részére a külföldi cég cégkivonata Országos Fordító Iroda általi cégkivonat fordítása is.
  6. Magyar rendszámos jármű esetén forgalmi illetve törzskönyv bemutatása szükséges az ideiglenes forgalmi kiállításához illetve a járműhöz tartozó rendszám is leadásra kerül (törzskönyv nem kell minden esetben)
  7. 30 napos kötelező biztosítás a Z rendszámra szükséges 30 napos biztosítás díja, amely biztosítónként változik. (2017-s évben a legolcsóbb biztosítás továbbra is személygépjárműre 12.525 Ft, tehergépjárműre 26.525 Ft az pótkocsira 9.100 Ft autóbuszra 35.525 Ft vontatóra 202.525 Ft illetve motorkerékpárra 6.500 Ft Generali Providencia biztosítónál.)
  8. "Z" rendszám költsége 13.000 Ft
  9. "Z" rendszám ideiglenes forgalmi engedélyének díja 2.500 Ft
  10. Kérelemre történő átmeneti kivonás külföldre értékesítés miatt 2.300 Ft
  11. "Z" betűjelű rendszám ügyintézési díja 15.000 Ft, amely tartalmazza a komplett ügyintézést beleértve a biztosítás megkötését is, de a biztosításnak a díját nem.

forrás: www.zrendszam.hu



Download
Carnet igénylési fomanyomtatvány
cpd-request-english.pdf
Adobe Acrobat Document 74.3 KB
A német ADAC kauciótáblázata. Az elsö oszlop az autód értéke. Az SATC-nél kisebbek az összegek.
A német ADAC kauciótáblázata. Az elsö oszlop az autód értéke. Az SATC-nél kisebbek az összegek.
A képen láthatod, hova kell Carnet. A piros a lényeg, oda elengedhetetlen.
A képen láthatod, hova kell Carnet. A piros a lényeg, oda elengedhetetlen.

Műszaki vizsga:

Max, amíg Európában vagy, utána már a kutyát nem érdekli, van e rajta, szóval én nem erőlködnék ezzel.

 

Mi legyen az autóval az út végén?

A legjobb, ha el tudod adni valakinek, és kétnyelvű adásvételit írtok. így pénz is visszajöhet belőle, és az otthoni kivonást is leegyszerűsíti. Ha nem is ér semmit az autó, de valaki elfogadja, ajándékba akkor is írjatok egy kétnyelvűt 1 forint vételárral, hogy itthon ki tudd vonatni.

Viszont nem minden országban legális külföldi autót eladni, de ha rá tudod sózni mégis valakire, akár ingyen, te elrepülsz, utólag már nem fognak számon kérni. Az új gazdája meg úgyis megoldja „okosba”.

 

Ha nem tudod eladni, (rommá tört, kiégett, vagy csak simán nem találsz rá vevőt) fordulj a helyi hatóságokhoz (rendőrség, vámosok) beszéld rá őket, hogy kobozzák el és adjanak róla egy cetlit neked, hogy már nem kapod vissza. Ezt otthon az Országos fordítóirodában lefordíttatod, és ki lehet vele vonatni az autót egyedi kérelem alapján.

 

Pár tipp végezetül:

 

Ne vegyél feltűnő autót, sok helyen jó eséllyel feltörik, vagy ellopják, ha valami megtetszik benne.

 

Lehetőleg ha várost nézni mész vagy bármi okból otthagyod, valahol mindent rakj úgy el, hogy ne legyen semmi értékes látható benn, a kesztyűtartót nyisd ki és legyen üres. A szivargyújtóba ne legyen semmi bedugva, az ablakon ne látsszon a Navi tapadókorongjának a nyoma, és a rádiót takard le, vagy vedd le az előlapot. Ha értékes dolgot hagysz benn, ami nem ajánlott rejtsd el az ülés kárpitjába, vagy olyan helyre ahova nem nyúl be alapból az ember.

 

Némi alap autószerelői tudás nem árt, így a problémák nagy részét pár perc alatt magad is orvosolhatod. Egy 25+ éves autó általában egyszerű, mint az ék.

 

Ha direkt olyan lepukkant autóval mész, mint én, akkor elkerülnek a zsebre dolgozó rendőrök, tarhálók, tolvajok, sőt sok országban még túlzottan kedvesek is, előzékenyek. Csomó helyen kiröhögtek, aztán nem engedtek fizetni az autópályadíjért vagy parkolásért, sok helyen meghívtak kajára, piára.

 

Verdenisz, Örményország, 40+C fok :)
Verdenisz, Örményország, 40+C fok :)

Ennyi fért a mai cikkbe, ha maradt kérdésed, tedd fel nyugodtan Facebookon, kommentben a bejegyzés alatt. Remélem tudtam néhány hasznos tippet adni, és legalább ilyen kalandos utakat kívánok mindenkinek.

Ja és hamarosan jön a beszámolóm Kuwaitról, majd Sri Lankáról, ahol nemrég két hetet töltöttem el, és bejártam az országot buszon és vonaton.

Write a comment

Comments: 1